maandag 9 maart 2015

Rode draad

De afgelopen jaren heb ik 14 unieke boeken van 14 verschillende schrijvers gelezen. Ieder boek heeft zijn eigen kwaliteiten en minpunten, maar tezamen vormen ze toch één geheel. Ze zijn namelijk de afsluiting van een lange periode op het Vechtstede College. Ze vormen samen mijn leesdossier. Hoe verschillend boeken op het eerste gezicht lijken, hoe veel overeenkomsten ze hebben als je ze nader gaat bekijken, zo weet ik uit eigen ervaring toen ik ook voor mijn leeslijst op havo een terugkerend thema moest uitkiezen. Net als toen was het ook dit jaar weer een uitdaging een passend woord te vinden wat de lading dekt.

Uiteindelijk heb ik besloten voor het thema ‘contrast’ te gaan. Ik heb voor dit thema gekozen, omdat ik bij veel boeken in mijn lijst een duidelijke tegenstelling zag. Vaak uitte dit zich in twee hoofdpersonen die allebei veel van elkaar verschilden, maar toch een relatie met elkaar aangingen of moesten aangaan.

Om te beginnen is er in het eerste boek op mijn lijst, Van den Vos Reynearde, een duidelijke tegenstelling tussen de sluwe, gemene vos en de andere dieren die over hem klagen bij de hofdag. Hier vond ik dus de tegenstelling goed-kwaad. In Reize door het aapenland is er een ook een duidelijke splitsing te vinden, maar dan tussen twee groepen apen. De ene groep denkt een mens te kunnen worden door hun uiterlijk te veranderen, terwijl de andere groep hoopt het innerlijk van de apen te verbeteren.

Een centraal thema in De Stille Kracht is het contrast tussen de Nederlandse en de Javaanse cultuur die flink met elkaar botsen. Ook in Max Havelaar wordt daar over gesproken, de welvaart van de Nederlanders staan in contrast met de armoede onder de inheemse bevolking. In Lucifer was de tegenstelling ook zeer duidelijk, Lucifer tegenover de engelen.

Bij het lezen van De Avonden vond ik het contrast tussen de kerstdagen die vrolijk en gezellig horen te zijn en de angsten die Frits voelt. InTirza zie ik een onderscheid tussen de twee dochters van Jörgen. Voor Ibi voelt hij duidelijk veel minder liefde dan voor zijn oogappel Tirza, terwijl er voor een vader geen verschil zou moeten zijn. In De koele minnaar zeggen Jia en Edward vaak tegen elkaar dat ze niet van elkaar houden, terwijl Edward in feite heel veel van haar houd. Herman Koch schetst in Geachte heer M. het beeld dat Herman en de schrijver M. veel van elkaar verschillen, maar aan het einde van het boek blijken ze toch meer gemeen te hebben dan je aanvankelijk verwacht. Ze gaan namelijk allebei zeer koel om met de dood.

Voor de Eenzaamheid van de priemgetallen was het voor mij moeilijk om een tegenstelling te vinden, juist omdat Mattia en Alice zo veel op elkaar lijken. Uiteindelijk heb ik besloten dat daar de tegenstelling ligt. Veel met elkaar gemeen hebben, is nog geen garantie voor een soepel lopende relatie. Bij Het leven is verukkeluk was de tegenstelling daarentegen zeer makkelijk te vinden. Het leven wordt heel zorgeloos geschetst, terwijl er zeer sombere gebeurtenissen plaats vinden.Ten slotte gaan de laatste twee boeken op mijn lijst, De Vriendschap als Staal, allebei over twee vriendinnen die ondanks hun verschillende karakters toch een hele hechte band hebben.


Al met al ben ik zeer tevreden over de boeken op mijn lijst en trots dat ik een passend thema heb kunnen vinden. Tijdens mijn mondeling zou ik graag willen praten over de boeken die mij het meest zijn bijgebleven en waar een sterk gevoel bij heb. Mijn voorkeur gaat uit naar De eenzaamheid van de priemgetallen, Geachte heer M., Tirza, Staal, De Vriendschap en De Stille Kracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten